“Hvorfor er det så hulens svært at tage skridtet
og flytte fra storby og…derud? Derud hvor man får
frisk luft, ro, natur og alt dét, som mange drømmer om?

At kunne se sig selv i omgivelserne
Hvis vi nu antager, at man er bare en smule tilfreds med sin måde at føre sin livsstil på, så vil enhver flytning være forårsaget af, at man kan se sig selv opretholde den – måske ovenikøbet bedre kunne udfolde den – i de nye rammer.

Så når de rammer, man ønsker at flytte til, er så milevidt forskellige fra, hvad man er vant til, ja, så bliver det ikke nemmere at tage beslutningen om, at hive teltpælene op. For hvilken hverdag venter? Derfor er det så meget mere vigtigt, at man kan berolige sig selv med, at det nemt lader sig gøre, at bevare dét, man sætter pris på.

Og hvordan bliver man forsikret om det? Nu findes der jo ingen garantier, men jeg tror virkelig på, at man, i de kommuner, der ønsker at tiltrække tilflyttere, fra politisk hold – kunne vinde en del, ved at spørge sig selv:

“Hvordan gør vi overgangen
fra by til land lettere?” 

Små skridt til bedre oplysning
Helt basalt handler det om, at gøre det muligt for potentielle tilflyttere, at danne sig et indtryk af yderområderne uden at de skal rejse land og rige rundt – for hvor hulen begynder man? Og selv hvis man tog turen, er det begrænset hvad et drive-through giver af indblik – der skal mere til. Og hvad kunne det være? Tjoh, bud herfra skal lyde:

  • Personlige fortællinger. Åh, der er intet så beroligende, som at kunne spejle sig i et andet menneske. Så frem i lyset med de personlige fortællinger, der giver mulighed for at danne et billede af, hvem det er, der bor i området. Det giver et langt mere retvisende indtryk end en politisk floskelbefængt kommunestrategi nogensinde vil.
  • Mulighed for at prøve det af. Flexboliger og en planlov, der gør det nemmere for bofællesskaber, er et skridt i den rigtige retning. Men mindre kan også gøre det: udkantsboerne kunne hjælpe til med at være bedre til at annoncere de mange muligheder for fremleje, der er, men som ingen, der ikke lige ser den lokale Brugs’ opslagstavle, har en jordisk chance for at kende til. Kom nu ind i kampen! Evt. noget så moderne som en digital portal?
  • Mentorordninger er en mulighed. At kunne henvende sig til én, der kender området eller selv er tilflytter kan være en stor hjælp til lavpraktiske spørgsmål.
  • Kommunereviews. Personligt drømmer jeg om muligheden for at give anbefalinger af sin kommune på nettet ligesom man har det omkring produkter (findes det?). Det vil for det første give et godt indtryk af tilfredsheden med kommunen, men i lige så høj grad et indblik i, hvem der bor der: er der fyldt med negative brokkerøve? Eller kan de komme med konstruktiv feedback?

Og for Guds skyld:

  • Drop de politiske salgstaler fra udkantskommunerne, der lokker med ”her er natur”. No, shit Sherlock! Prøv i stedet at sætte jer ind i, hvad der kan være årsag til, at jeg endnu ikke er flyttet herhen.

Ovenstående er absolut ikke gennemtænkte løsninger, men udelukkende et resultat af egen oplevet savn.